INS & OUTS E-CHALLENGE

GET READY FOR THE COLD

DE KANS IS KLEIN MAAR WE SLUITEN HET ZEKER NIET UIT; DAT JOUW EV ONDERWEG STIL KOMT TE STAAN VANWEGE EEN LEGE ACCU. ALS DIT GEBEURT IN THE MIDDLE OF NOWHERE, IN HET DONKER MET TEMPERATUREN VAN MIN 15 DAN IS ER TIJD NODIG VOOR ONZE CREW OM BIJ JE TE KOMEN. HOE ZORG JE DAN DAT JE DE KOU BUITEN HOUDT? HIERONDER EEN AANTAL TIPS.

TIP 1 - Stapelen van lagen altijd okay

In de basis heb je altijd drie lagen nodig om je lichaamstemperatuur vast te houden. De eerste laag op je huid is belangrijk omdat het je vocht moet afdrijven. Vocht is je grootste vijand en de grote afkoeler als het gaat om warmte. Daarom check je voor vertrek of jouw thermo-kleding ook vocht afdrijft. Laag 2 is om je lichaam warm te houden en de top laag is tegen regen en wind. De grootste afleider van warmte is je hoofd, een muts is dus altijd handy, dat je het weet. Gympies zijn okay zolang het weer okay blijft en je vooral achter het stuur blijft. Ga je afstanden afleggen, zorg dan voor schoenen/laarzen die het kunnen hebben. Geen katoenen sokken want katoen drijft geen water/zweet af, maar thermo sokken zijn prima.  

TIP 2 - SLAAPZAK

Zit je vast voor een tijdje in je EV dan is het verstandig je warmte vast te houden. Daarom ook als verplicht onderdeel van je gear een slaapzak en deken, zie ook 3 Challenge Regels. Verwacht je nog een tijdje te moeten wachten op hulp, haal dan meteen je slaapzak en deken uit je 'frunk' om een cool down te vermijden. Zorg dat je slaapzak een donzen vulling heeft en tot minstens min 10 graden dekt. Ben je al een tijdje in de kou geweest en lukt het niet om je slaapzak op eigen kracht te verwarmen dan kunnen heat packs bij je voeten en bewegen in je slaapzak je hierbij helpen.

TIP 3 - voorkom frostbite

Frostbite is niks anders dan bevroren huid als gevolg van te lange blootstelling aan lage temperaturen. Plekken met milde bevriezing zullen er dof en wasachtig uitzien. Diepere bevriezing zal bleek en stevig zijn. Verwacht je lange tijd blootgesteld te worden aan kou smeer dan de blootgestelde delen zoals je gezicht in met vaseline (niet op waterbasis). Wind kan frostbite versnellen, dus als je denkt dat de kou meevalt maar er staat een wind dan kan het toch nog gebeuren. Het is natuurlijk goed om je handen tegen elkaar te wrijven als ze koud zijn, maar dit moet je niet doen als je weefsels lijden aan bevriezing. Het wrijven wekt niet de nodige warmte op en nog erger het veroorzaakt weefselschade. Zie het als scherpe ijspegels die je tegen elkaar beweegt, hetgeen weer extra schade oplevert.

TIP 4 - SHELTER

Het zal wel niet zo snel gebeuren maar de afgelopen 10 jaar hebben we het een aantal keer onderweg meegemaakt, een serieuze sneeuwstorm. Mocht je op de weg worden verrast en niet verder kunnen rijden; beste plek om de storm uit te zitten en warm te blijven is je auto. Zorg dat je EV op een veilige plek staat geparkeerd.

TIP 5 - DIVERSEN

Voedsel is energie. Ziet het ernaar uit dat je een nacht in je auto moet doorbrengen, zorg dan dat je tussentijds eet. Is je kleding door de sneeuw nat geworden op de huid? Zorg dat je droge kleding aan doet, want vocht koelt je af.