Frequently asked questions

WAT DOET HET WEER

Het weer kan veel kanten op gaan, het blijft een factor die onvoorspelbaar blijft. Over de jaren heen zien we dat januari een behoorlijk koude maand is. Temperaturen kunnen dalen to ver onder het nulpunt, denk aan minus 30 graden. 

Frostbite, hoe serieus?
Geen wereldnieuws, maar elk lichaamsdeel kan bevriezen bij extreme kou. De meest voorkomende lichaamsdelen die bevriezen zijn oren, handen, neus en tenen. Zelfs je ogen kunnen bevriezen. Dat kan al bij temperaturen onder de -15 graden. Kortom, tijdens de trip moet je scherp blijven. Koop vooral een pot vaseline (maar dan niet op waterbasis) voor onderweg.

Noorderlicht?
Droom je van het zien van het noorderlicht? Nu is hét moment om te gaan! Vanaf nu tot en met 2026, bereikt de activiteit van aurora borealis het hoogste niveau in 11 jaar tijd.
“De activiteit van de zon bepaalt de activiteit van het noorderlicht. De zon geeft continu geladen deeltjes af. Soms vinden zonnestormen plaats die extra deeltjes afgeven. Op dit moment is de zon op weg naar een nieuw zonnemaximum, waarbij er veel meer activiteit is dan normaal. Er zit elf jaar tussen elke piek en we verwachten een nieuwe piek te bereiken in 2025,” zegt Pål Brekke, hoofd van ruimteonderzoek bij het Norwegian Space Center. “Dit betekent dat dit jaar goed wordt, volgend jaar (2025) nog beter en daarna blijft het (meestal) nog drie tot vier jaar op hetzelfde niveau.“