Frequently asked questions

PREPPEN VOOR ONDERWEG

Okay, je hebt een EV voor de deur staan en je hebt besloten de uitdaging aan te gaan. Dan zijn dit de belangrijkste zaken die gaan helpen de extreme weersomstandigheden te tackelen. Allereerst heb je de voorbereidingen waar je minimaal aan moet voldoen voor het claimen van een startbewijs en dan zijn er nog de tips en tricks die je verder gaan helpen.

De minimale voorbereidingen die je moet treffen om te kunnen starten in de Noordkaap E-Challenge zijn logisch en overzichtelijk. Allereerst en meest belangrijk zijn degelijke winterbanden. Hiermee bedoelen we "100% winterbanden" met een minimaal profiel van 3mm. All-season banden worden als ongeschikt beschouwd. Naar onze mening bieden all-season banden niet voldoende grip in de barre winterse omstandigheden waarin we rijden. Geschikte winterbanden moeten op alle wielen gemonteerd zijn. Ook het reservewiel moet voorzien zijn van een winterband.

Spikebanden als vervanging voor winterbanden zijn toegestaan, maar niet verplicht. Let op dat spikebanden verboden zijn in Nederland en Duitsland, dit betekent dus dat je als je op spikebanden wilt gaan rijden, je jouw winterbandenset onderweg in Scandinavië moet vervangen. Je moet deze wissel zelf organiseren. Naast winterbanden op alle wielen is het ook verplicht om sneeuwkettingen voor alle wielen mee te nemen én een reserveband van volledige grootte (op winterband) als vervanging voor een tijdelijk thuiskomertje.

Daarnaast is een kinetische kabel verplicht. EV's zijn moeilijk of onmogelijk te slepen. De kinetische kabel is daarom alleen bedoeld om je over een korte afstand uit de sneeuw te trekken als je EV vast komt te zitten. Verder moet je in je persoonlijke uitrusting extra dekens, winterslaapzakken, zaklampen en vaseline (voor preventie van bevriezing) opnemen voor het geval je onderweg strandt. Deze items, behalve voor overnachtingen, moeten te allen tijde in je auto blijven.

Naast ruitenwisservloeistof heeft een EV ook koelvloeistof. Zorg dat alle vloeistoffen bestand zijn tegen extreme koude, minimaal min 40 graden. Siliconenspray tegen mogelijk vastgevroren deuren is altijd handig. Vergeet ook voor jezelf warme kleding niet, thermo ondergoed en een warme slaapzak. En zoals hierboven al aangetipt, vaseline tegen frostbite. Elk lichaamsdeel kan bevriezen bij extreme kou. De meest voorkomende lichaamsdelen die bevriezen zijn oren, handen, neus en tenen. Zelfs je ogen kunnen bevriezen. Dat kan al bij temperaturen onder de -15 graden. Kortom, tijdens de Noordkaap E-Challenge moet je scherp blijven. Vergeet daarom niet dat potje vaseline (maar dan niet op waterbasis) voor onderweg.